Thursday, December 29, 2011

Inverted Warehouse Townhouse - New York

This is not exactly a cozy home but its brutalist strength fits an old Manhattan warehouse well.
The Inverted Warehouse Townhouse has received numerous U.S. awards. It is the creation of Dean-Wolf Architects of New York, where architect Charles Wolf and designer Eunjeong Seong were in charge of the project.
We like the visible stairs that create a sense of lift and movement upward. We like the large surfaces of brick, steel and glass. We like the visibility between floors and from space to space that solves the potential problem of dark boxy rooms inside a windowless warehouse.
It is an impressive conversion of a loft (of 10,500 square feet) within a vast warehouse that covers the entire lot, leaving no room for outside space, garden or patio.
The main achievements of Dean-Wolf's work are cutting the roof open to let the natural light in and then using glass panels to let it shine into the dark centre of the expansive structure.
By doing this, they also created "outdoor" space inside, making the residence feel like it has a courtyard. They also created a large garden deck off the main living room.
To open up the key areas of the residence to this natural light, the main entry, via an elevator, is now on the fifth floor where public spaces and the bedrooms, playrooms and study are located. In a more typical townhouse, this "parlor" floor would be accessed through the front steps of the building. - Tuija Seipell

Friday, December 16, 2011

Methodist Chapel conversion

It is no secret to regular readers that Kim and I have a "thing" for church conversions. Today's remodel is amazing. A minimalist conversion of a stunning stone-built Grade II-listed former Methodist chapel (1868) in peaceful countryside on the Dorset / Wiltshire border. A once austere house of worship is now an austerely beautiful house to worship. Designed by Gary Tarn and for sale through The Modern House Real Estate Agents here, the price will have you selling your soul but oh my what a home! (Many thanks to professional house stalker Selina for the introduction to this website.)

Monday, December 5, 2011

Party by the beach

Where the rainforest meets the sea on a Brazilian island there is a sliver of sand. Where the rainforest meets the sea there are palm trees. Where the rainforest meets the sea there is a house. A stone house and concrete and glass house. A perfect beach party house. Casa Paraty by Marcio Kogan of Studio MK27.

Blog Archive